Tek başına oyun oynayabilmek çocuğun özgüveni ve hayal gücü gelişimi açısından oldukça önemli. Her sıkıldığında anne – babasına koşarak onu eğlendirmesini beklemektense kendi hayal dünyasını geliştirmesine olanak sağlar ve kendi başına problem çözme becerilerinin gelişmesine yardımcı olur. Oyunların[…]
PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK HİZMETLERİ
- Okula uyum sürecinde çocuk ve ailelere oryantasyon çalışmaları yapılır ve bireysel destek verilir.
- Rehberlik birimi çocuk, aile ve öğretmenler ile işbirliği içerisinde çalışarak çocuğunuzun tüm gelişim alanlarında yaşına uygun beceriler kazanması için destekleyici çalışmalar yapılır.
- Okulumuza başladığı andan itibaren tanıma ve değerlendirme çalışmaları yapılarak çocuğunuzun farklı gelişimin alanlarındaki becerileri değerlendirilir ve bireysel hedefler koyulur.
- Gelişim takibi ve değerlendirmeleri için çok çeşitli ölçme değerlendirme çalışmaları yapılır (Portage Gelişim Ölçeği, AGTE, Frostig Görsel Algı Testi, Peabody Testi, İnsan Aile Ağaç Çiz Testi vb. gibi) .
- Her yaş grubunun sosyal-duygusal, dil, bilişsel, öz-bakım, fiziksel gelişimleri Portage Erken Eğitim Rehberi tarafından eğitim programı içerisinde takip edilir. 5 yaş grubu öğrencilerinde Frostig Görsel Algı Testi ve Metropolitan Okul Olgunluğu uygulanır. Her yaş grubunun genel gelişim takibinin yanı sıra, 5 yaş grubu öğrencilerin ilkokula hazırlık sürecinde gelişimleri takip edilir. İlkokula hazırlık sürecinde destek verilir.
- Düzenli sınıf gözlemleri ile öğretmenler ile işbirliği içerisinde çalışılarak gelişim ve gözlem raporları oluşturulur.
- Eğitim programını destekleyici sosyal beceri çalışmaları ve dikkat geliştirici çalışmalar yapılır.
- Bireysel aile görüşmeleri dönem başında siz ve çocuğunuzu daha yakından tanımak için gerçekleştirilir. Dönem sonunda ise gelişim sürecini değerlendirmek için tekrar görüşme yapılır.
- Rutin veli görüşmelerinin yanı sıra veliler danışmanlık almak istedikleri herhangi bir konuda görüşmek için randevu alabilir. Öğrencide gözlemlenen ve düzenli destek gerektiren bir durum olduğunda aile-sınıf öğretmeni ve psikolog ile ortak görüşmeler gerçekleştirilir.
- Oyun terapisi ya da aile terapisi gereken durumlarda gerekli yönlendirmeler yapılır ve takibi yapılır.
- Alanında uzman psikologlar, psikiyatristler ve eğitimcilerle ebeveynlere eğitim ve seminerler gerçekleştirilir. Çocuklarda Cinsel Eğitim, Temel Alışkanlıklar, Disiplin Sorunları gibi ailelerin en çok karşılaştıkları sorun alanları hakkında seminerler ve bilgi paylaşım toplantıları düzenlenir.
- Velilerin talepleri doğrultusunda küçük grup paylaşım toplantıları da organize edilir.
OKULA UYUM SÜRECİ
Okula başlamak her çocuk için heyecan vericidir. Anne babasından daha önce ayrılmış ve bir kreş ya da yuvaya gitmiş öğrenciler için bu onları mutlu eden bir heyecan iken, anne babasından ilk defa ayrılacak öğrenciler için bu heyecan yerini kaygıya bırakabilir. Bu süreçte çocukların kaygılarının giderilmesi ve uyum süreçlerinin kolaylaştırılması için anne babalara ve öğretmenlere düşen sorumluluklar vardır. Anaokuluna yeni başlayan öğrencilerin okula uyumlarını kolaylaştırmak için okulumuzda bir uyum programı uygulanmaktadır.
Hayat Anaokulunda Okula Uyum Programında Neler Yapılır?
- Uyum sürecinde çocuğunuzun okula ebeveyniyle ya da güvendiği bakım vereniyle gelmesi ve çocuk okula alışana kadar ona eşlik etmesi önemlidir.
- Çocukla birlikte okula gelen yetişkin ortak alanda bekler. Çocuk ebeveyninden ayrılmak için zorlanmaz ve ağlatılmaz.
- Bu süreçte uzman psikolog, okul yöneticileri ve öğretmenler nasıl davranmanız gerektiği konusunda sizleri en doğru şekilde yönlendirecektir.
- Bu süreçte bir öğretmen sürekli olarak çocuğunuzla ilgilenir. Arada yanına gelir ya da sınıfa gelmesi için çocuğunuzu davet eder. Çocuğunuzun bu yeni yetişkin ile güvenli bir bağ kurması hedeflenir.
- Çocuğunuzu okula gelmesi için motive etmeniz beklenir ancak okula geldikten sonra orada çocuğunuzla ekstra ilgilenmeniz, oyun oynamanız sizden ayrılmasını zorlaştıracaktır.
- Bu süreçte velilerimizden çocuğuna: ‘‘Benim de kendi işlerim var. Burada seni beklerken onları yapacağım.’’ diyerek çocuğun anneden çok çevresiyle ilgileneceği bir ortam yaratması önerilir. Çocuğun bir isteği veya ihtiyacı olduğunda ise, öğretmenin ona yardımcı olabileceğini ve anne-babaların yalnızca ortak alandaki yerde oturabileceğini söylemesi önemlidir.
- Çocuğunuz bu süreçte onun ilgisini çekecek etkinliklerle yönelmeye başlayacaktır. Güven duymaya başladığı öğretmeniyle de yavaş yavaş sınıfa ya da okulun farklı bölümlerine gitmeye başlayacaktır.
- Çocuğunuz sınıfa girdiğinde ya da sizden biraz uzaklaştığında ağlayarak geri dönebilir. Böyle bir durumda durumu sakin karşılamanız ve onu aynı yerde beklediğinizi söylemeniz yeterlidir.
- Uyum sürecinde evden oyuncaklarla gelmemeniz önemlidir. Çocuk oyuncaklarla oynamak için sınıfa gitmeyi öğrenmeye başlayacaktır. Sınıftan herhangi bir oyuncak çıkarılmaz ve annenin yanına giderek oynanmaz.
- Çocuğunuz her gün biraz daha fazla sınıfta ya da öğretmeniyle vakit geçirecek ve okuldaki işleyişe aşina olmaya başlayacaktır. Sizin güvenli ve sakin tutumlarınız, çocuğa da yansıyacak ve anne-babamın güvendiği yer benim için de güvenlidir düşüncesinin oluşmasına neden olacaktır.
- Çocuğunuz okula biraz daha alıştığında, ona markete kadar gidip döneceğinizi söylediğiniz ayrılma denemeleri yapmaya başlanacaktır. Bu süreçte çocuğun annenin yokluğuna verdiği tepkiyi anlamak için önemlidir. Döndükten sonra da annenin kendisini gösterip, verdiği sözü tuttuğunu çocuğa göstermesi beklenir.
- Uyum sürecinde çocuğa hiçbir zaman yalan söylenmemesi ve güven ilişkisinin kurulması oldukça önemlidir.
- Çocuğun okulda geçirdiği süre her geçen gün arttırılır. Hatta ilk günlerinde ağlamadığı keyifli bir anında: ‘‘Bugünlük bu kadar, artık gitme zamanı.’’ diyerek okuldan ayrılması istenir. Böylece çocuğunuz okuldaki zamanını keyifli olarak hatırlayacak ve diğer gün daha istekle gelebilecektir.
- Çocuk annenin yokluğunu tolere etmeyi öğrendikten sonra: ‘‘Artık seni kapıdan öğretmenine teslim edeceğim, işlerimi halledip geleceğim.’’ demesi ve kapıda çocuğuna bye bye yapması beklenir. Çocuğa bye bye yapıldıktan sonra ebeveynin bir süre yakın bir yerde ya da okul içerisinde çocuğun onu görmeyeceği bir yerde beklemesi istenir. Bu süreçte çocuğun nasıl olduğu ile ilgili resimler ya da bilgiler ebeveynler ile paylaşılır.
- Çocuğunuz artık günlerini daha huzurlu ve keyifle okulda geçirmeye başlamıştır. Zaman zaman kapıda ağlasa ve gelmemek için diretse de kararlı ve tutarlı olmanız önemlidir. Kapıdaki ağlamaları uzatmamak, net bir şekilde vedalaşmak ve çocuğunuzu sakinleştirme görevini öğretmenine bırakmanız önemlidir. Çocuğunuz sabah ağlayarak sizden ayrılmış olsa da, kısa bir süre içinde unutacak, oyun ve eğlencenin keyfini çıkarmaya başlayacaktır.
Uyum Sürecine Evde Nasıl Destek Olabilirsiniz?
- Çocuğun yaşadığı heyecanla karışık kaygısının temel nedeni bilinmezliğe doğru attığı adımdır. Okula başlamadan önce onu duygusal açıdan hazırlamak, yaşayacakları hakkında bilgi vermek kendisini iyi hissetmesini sağlayacaktır. Okulda pek çok arkadaş edineceğini ve onu seven öğretmenleri olacağını söyleyebilirsiniz. Ayrıca kendi okul anılarınızı anlatıp okula giden çocuklarla ilgili hikayeler okuyabilirsiniz.
- Çocuğunuzun okulun ilk günü yaşayabileceği en önemli kaygı, sürekli okulda kalacağı, eve dönmeyeceği ya da gününün tamamını okulda geçireceği ile ilgilidir. Okula uyum sürecinde çocuğunuza, okula geliş-gidiş saatleri hakkında bilgi vermeniz onu biraz olsun rahatlatacaktır.
- Anne baba olarak çocuğunuz okula başlayacağı için kaygılı olabilirsiniz. Bu duygunuzu çocuğunuza yansıtmamaya çalışın. Hatta bu ilk okul deneyimini aile yakınlarıyla paylaşın ve eğlenceli hale getirin.
- Çocuğun okula başladığı dönemde evdeki yaşamsal rutinleri de aynen devam ettirmeye çalışın. Okula başladığı için ani kural değişikliklerine gitmemeye özen gösterin.
- Çocuğunuzun okulda gereksinim duyacağı malzemelerin alışverişini onunla birlikte keyifli bir atmosferde gerçekleştirin.
- Uyum süreci bireysel farklılıklar gösterir. Bazı çocuk iki günde okula uyum sağlar, bazısı iki haftada alışır, bazılarının ise, özellikle ilk defa okul tecrübesi yaşayan çocukların, uyum süreci daha uzun olabilir.
- Çocuğunuz okuldan eve geldiğinde gününü nasıl geçirdiği ile ilgili sohbet etmeniz onun okul deneyimlerini sizinle paylaşarak rahatlamasını sağladığı gibi okula uyum sürecini de hızlandırır. Bir takvim üzerinde, okulda bulunacağı günleri ve tatil günlerini işaretlemek, okul günlerinde öğretmenleri ve arkadaşları ile yapacağı güzel şeyleri anlatmak da onu rahatlatacaktır
Çocuklar yeni durumlara yetişkinlerden daha rahat ve kolay uyum sağlar. Çocuklar, öğretmene, çevreye kısacası bulundukları ortama ne kadar güvenirlerse uyum sağlamaları da o kadar kolay olur. Anne babalar ve okul işbirliği içinde olursa bu güven de en kısa zamanda sağlanır ve çocuklar okula daha rahat uyum sağlar.
Okul öncesi dönem insan yaşamının temelini oluşturur. Aile ortamının çocuğa sağlayacağı sevgi, şefkat ve bakım son derece önemlidir. Ancak en az bunlar kadar önemli olan bir diğer nokta da, çocuğun gelişiminin tüm yönleriyle desteklenebileceği bir sosyal ve fiziksel ortamda bulunmasıdır. Çocuğumuza […]
Okula başlamak her çocuk için heyecan vericidir. Anne babasından daha önce ayrılmış ve bir kreş ya da yuvaya gitmiş öğrenciler için bu onları mutlu eden bir heyecan iken, anne babasından ilk defa ayrılacak öğrenciler için bu heyecan yerini kaygıya bırakabilir. Bu süreçte çocukların kaygılarının gide[…]